50 persones comparteixen els reptes que ens permetran avançar cap a models de negoci més ètics i [radicalment] responsables

  • Aquest matí ha tingut lloc la jornada “Ètica a tres bandes” organitzada a Madrid per beethik en col·laboració amb la Fundació Factor Humà, l’Associació DIRSE, i Cumplen i amb el suport de la Càtedra d’Ètica Econòmica i Empresarial de la Universitat de Comillas.
  • La jornada ha estat un espai d’intercanvi i reflexió compartida en què s’ha evidenciat la necessitat d’aplicar eines concretes i innovadores perquè les organitzacions puguin avançar cap a un model de gestió [radicalment] responsable.

La jornada “Ètica a tres bandes” organitzada per beethik ha reunit aquest matí a 50 representants d’empreses, institucions i organitzacions socials que han dialogat sobre la importància de desenvolupar una cultura ètica en les organitzacions perquè impulsin, des de les seves arrels, la transformació cap a el desenvolupament sostenible.

Una de les principals conclusions de la jornada ha estat d’implantar l’ètica pot representar una veritable revolució en les organitzacions. Així ho han manifestat les persones que han intervingut en la primera taula de la jornada:

Alberto Andreu, membre del Consell Assessor de la Càtedra d’Ètica Econòmica i Empresarial de la Universitat Pontifícia de Comillas i professor associat de la Universitat de Navarra, ha destacat que “una companyia ben governada és, per regla general, una companyia responsable, que genera diàleg i que gestiona la seva cultura des d’una perspectiva ètica “. El compromís amb l’ètica, segons Andreu, es materialitza en empreses que “pensen a llarg termini, posen èmfasi en com generen els seus ingressos i en com prenen les decisions”. En la seva intervenció també ha posat de manifest la importància de la transparència i la necessitat d’assegurar la traçabilitat de les decisions.

Antoni Ballabriga, director global de Negoci Responsable de BBVA i Representant de la banca europea en el Comitè Directiu Global del Fòrum de Finances Sostenibles de la UNEP FI -Iniciativa Financera del Programa de Nacions Unides per al Medi Ambient ha afegit que “els líders cada vegada s’estan alineant més amb la visió de crear empreses orientades a un propòsit, amb base ètica, orientades a tenir un impacte positiu en la vida de les persones”. “En 50 anys serem organitzacions amb una visió humanista i un paper molt rellevant en la societat” i, per això, haurem de donar resposta als reptes per assolir una revolució ètica: “L’organització ha de tenir una base ètica; definir els valors de manera compartida i viure a la pràctica el que signifiquen aquests valors; pensar en gran, generant complicitats, sobre la contribució de l’empresa a la societat. Per avançar en el camí de l’ètica, ha conclòs, “hem de trencar amb el curt termini”.

El segon espai del matí s’ha centrat en reflexionar sobre com treballar des de la suma de tres àrees de responsabilitat clau en el si de les organitzacions: la direcció d’RSE, la direcció de compliance i la direcció de persones. D’aquesta manera s’ha abordat un tema de gran actualitat en la gestió de les organitzacions, i és que amb l’arribada del compliance són moltes les empreses que tenen dubtes sobre com distribuir els rols i com trobar sinergies entre aquestes tres funcions per a promoure la gestió ètica.
En aquest debat, han aportat la seva visió persones representants d’aquestes tres funcions.

Jornada beethik MadridFrancisco Hevia, president de DIRSE-Associació de Directors de Responsabilitat Social Empresarial- i director sènior de Comunicació Corporativa de Llorente & Cuenca ha assenyalat que “per a assolir una cultura ètica i responsable, totes les àrees de l’organització han de perseguir el mateix objectiu, delimitant de forma clara les funcions de cada un d’aquests perfils”.”L’iimpuls de la cultura ètica li correspon a totes les persones de l’organització. El dirse, en aquest context, des de la transversalitat, pot exercir un paper d’impulsor de la cultura ètica i motor de canvi”, ha afegit.

Segons Carlos Sáiz, president de Cumplen-Associació de Professionals de Compliment normatiu- i soci director de Ecix Group “una empresa pot treballar limitant-se a complir amb la llei, o pot tractar de ser la millor en certes àrees relacionades amb la seva activitat. L’ètica va per aquí, ens parla de no conformar-se i voler ser millor organització”.

Anna Fornés, directora de la Fundació Factor Humà ha posat en valor la necessitat de “posar a les persones en el centre”. “La funció de l’empresa ha d’anar més enllà del propòsit de guanyar diners. Les noves generacions ho tenen bastant clar, volen organitzacions que pensin en les persones i la societat” ha afirmat.

La jornada ha finalitzat amb una conferència de José Luis Fernández, director de la Càtedra d’Ètica Econòmica i Empresarial de la Universitat Pontifícia de Comillas, sobre els avantatges d’introduir l’ètica en la presa de decisions. Fernández ha afirmat que “tots som subjectes de l’ètica” i per portar els valors al dia a dia de l’organització cal incorporar l’ètica a la presa de decisions. En aquest sentit, ha dit: “Per prendre decisions correctament cal posar èmfasi en “el com” i el “per què” i cal desenvolupar la virtut de la prudència, saber escollir bé, exactament el que és just”.