Més de 80 persones representants d’empreses, institucions i organitzacions socials comparteixen els reptes per avançar cap a la revolució ètica en els negocis

  • La jornada ha estat un espai d’intercanvi i reflexió compartida en el que s’ha experimentat l’aplicació d’eines concretes i innovadores a les organitzacions que volen avançar cap a un model de gestió [radicalment] responsable.

La jornada “Ètica a tres bandes” organitzada per beethik ha reunit aquest matí més de 80 representants d’empreses, institucions i organitzacions socials que han dialogat sobre la importància de desenvolupar una cultura ètica en les organitzacions perquè impulsin, des de les seves arrels, la transformació cap al desenvolupament sostenible.

Una de les principals conclusions de la jornada ha estat que Implantar l’ètica pot representar una veritable revolució en les organitzacions –privades, públiques i del tercer sector. Així ho han manifestat les persones que han intervingut en la primera taula de la jornada:

20181004 Jornada beethikXavier Carbonell, membre de la Junta Directiva de Respon.cat i director de la Càtedra Mango d’RSE d’ESCI-Universitat Pompeu Fabra, ha destacat que les organitzacions honestes i ètiques, gestionen millor els riscos, generen més confiança en tercers, creen un bon clima de treball i, en definitiva, són més competitives.

Olinda Anía, secretària del Comitè Assessor d’ètica pública de Catalunya, ha reflexionat sobre la importància de recuperar la confiança de la ciutadania en les institucions: “cal tenir institucions fortes perquè això com a país ens fa més competitius” ha dit. A més, ha destacat que “en la construcció de la infraestructura ètica de les administracions el lideratge ètic és clau, però també estem definint eines de gestió i de seguiment, control i mesura de l’impacte”.

Imma Lluva, directora de Responsabilitat Social i Sistemes de Gestió de Suara Cooperativa, ha exposat com a Suara Cooperativa han portat a terme un procés participatiu per definir com s’entén la cultura ètica a la cooperativa i han definit els principals òrgans de gestió com a primers passos en la construcció de la infraestructura ètica: el codi ètic, el Comitè i els espais de reflexió ètica. Sobre la necessària revolució ètica de les organitzacions, ha afegit, “si com a consumidors exigim un comportament ètic a les empreses, això provocarà una autèntica revolució en la manera de fer negocis”.

El segon espai del matí s’ha centrat en reflexionar sobre com treballar des de la suma de tres àrees de responsabilitat clau en el sí de les organitzacions: la direcció d’RSE, la direcció de compliance i la direcció de persones. D’aquesta manera s’ha abordat un tema de gran actualitat en la gestió de les organitzacions, i és que amb l’arribada del compliance són moltes les empreses que tenen dubtes sobre com distribuir els rols i com trobar sinèrgies entre aquestes tres funcions per promoure la gestió ètica.

En aquest debat, han aportat la seva visió persones representants d’aquestes tres funcions.

20181004 Jornada beethikJuliana Vilert, presidenta de la Fundació Factor Humà i directora d’FGC Organització i Persones, de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya: “Els dipositaris reals de la responsabilitat a les organitzacions son les persones, elles son les que fan realitat la cultura ètica”. En aquest sentit, ha destacat “cal que les organitzacions adoptin una mirada més humana i per això la gestió de la cultura ètica és imprescindible”.

Miquel Fortuny, coordinador territorial de Cumplen Catalunya –Associació de Professionals de Compliment Normatiu- i soci director de Fortuny Legal, ha afirmat que “el compliance és un aliat de la responsabilitat social i la direcció e persones, una palanca per al desenvolupament ètic de les organitzacions”. Ha destacat, així mateix, que “estem vivint un moment històric: l’ètica ha entrat al dret penal”.

Per Dulcinea Meijide, delegada de DIRSE a Catalunya –Associació de Directors de Responsabilitat Social Empresarial- i directora de Desenvolupament Sostenible de Suez Spain, “el desenvolupament d’una cultura ètica és un dels aspectes més crítics i més difícils que hi ha” i en aquesta tasca “el paper del dirse és fonamental per observar les tendències, entendre el context i proposar, des de la transversalitat, millores a les diferents àrees de l’empresa”.

20181004 Jornada beethikLa jornada ha finalitzat amb un “experiment” en el que les persones assistents han pogut practicar un mètode de deliberació per introduir l’ètica en la presa de decisions de forma participativa i conjunta.

 

 

L’11 d’octubre aquest debat es traslladarà a Madrid en una nova jornada organitzada per beethik en col·laboració amb la Fundació Factor Humà, l’Associació DIRSE i Cumplen i amb el suport de la Càtedra d’Ètica Econòmica i Empresarial de la Universitat de Comillas.

Pots veure aquí les fotos de la jornada