Cinefòrum: Obediència, ètica i poder

  • 2, 9 i 16 de febrer de 2018 a les 18h. 
  • Lloc: Palau Macaya
  • Organitza: Oficina Antifrau de Catalunya i Palau Macaya
  • Coordina: José Antonio Lavado, bidea consultores

Un cicle de tres pel·lícules per analitzar la relació entre obediència i poder i per reflexionar sobre els efectes nocius de la corrupció, amb una mirada plural des de l’ètica, la psicologia, la neurociència, l’educació, el dret o l’activisme polític i social.Quines són les arrels i els ressorts dels poder? Hi ha diferents formes d’exercir-lo? Perquè unes persones obeeixen i altres es resisteixen davant del seu abús? Quines són les actituds individuals i les circumstàncies socials i polítiques que conformen el rerefons dels casos de corrupció? Quina importància tenen l’educació o els mitjans de comunicació per afavorir la integritat, la responsabilitat o el compromís ciutadà? En quina mesura els avenços de la neurociència poden ajudar a comprendre els mecanismes de l’obediència o del poder?

Aquest cicle vol ser una experiència de reflexions i emocions compartides per ajudar-nos – a construir respostes a aquestes i altres preguntes.

En les diferents projeccions comptarem amb persones expertes en els continguts i també en el món del cinema. D’aquesta manera disposarem d’una oportunitat única per assimilar i compartir aprofitant l’espai suggeridor del cinema, però també per aprendre a veure cinema i les claus de la seva capacitat inspiradora.

Amb la primera pel·lícula – On the Waterfront (La llei del silenci), Elia Kazan, EEUU, 1954 – posarem el focus en l’obediència analitzant perquè davant de l’autoritat les persones reaccionem de maneres diverses. I, específicament, podrem analitzar les circumstàncies, els valors, les raons o els sentiments que fan que, davant de l’abús de poder o de la corrupció, unes persones prenguin la decisió d’alertar i denunciar i altres no.

En al segona projecció – Conspiracy (La solució final), Frank Pierson, EEUU-UK, 2001 – tractarem la perspectiva del poder i els seus ressorts quan es produeix un abús: aspectes polítics, morals, legals, organitzatius, simbòlics, comunicatius, educatius, coercitius, etc. Podrem reflexionar sobre les actituds individuals i socials que són el rerefons del fenomen de la corrupció i els mecanismes per combatre’l.

I amb la darrera projecció Die Welle, (L’onada), Dennis Gansel. Alemanya, 2008 – tancarem el cicle amb una mirada polièdrica i plural sobre la relació entre obediència, ètica i poder. Veurem què ens poden aportar àmbits com l’ètica, la psicologia, la neurociència o l’educació per prevenir i millorar aquests aspectes tant essencials per a la convivència i la qualitat democràtica de la nostra societat.

Més informació: Bidea.

Reserva d’entrades: Palau Macaya.