El mètode de deliberació beethik i la traçabilitat de les decisions al VIII congrés ACCID i APC

Més de 300 persones han participat els dies 6 i 7 de juny en el VIII Congrés Català de Comptabilitat i Direcció organitzat per l’Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció i l’Agrupació de Professors de Comptabilitat i Control a l’IQS.

beethik congrés accidEn aquest marc, José Antonio Lavado ha presentat el mètode de deliberació beethik: una eina pràctica, senzilla i molt eficient que ens ajuda a integrar l’ètica en el procés de presa de decisions, per enfortir la nostra cultura ètica i la confiança dels nostres interlocutors. El mètode contempla de manera integral les aportacions de les principals tradicions ètiques i redueix la complexitat per facilitar l’acció en els entorns actuals.

Lavado ha ressaltat que la presa de decisions és una de les activitats nuclears de la vida de les organitzacions i està present gairebé en tot moment de la dinàmica organitzativa.

“Quan prenem decisions estem configurant dia a dia la nostra pròpia identitat com a organització, la nostra cultura, les nostres maneres de pensar i de fer, la forma de relacionar-nos, l’impacte que generem, la confiança que generem en els altres”.

Per això és molt important que les organitzacions disposin de models de gestió ètica per a la presa de decisions i de mecanismes, d’òrgans de gestió, d’eines, de recursos i d’infraestructures que assegurin que totes les persones, especialment les que tenen responsabilitats de lideratge, disposin de competències ètiques per gestionar els conflictes ètics i els resolguin de la millor manera possible.

En la mateixa sessió han participat Rosa Puigvert del CCJCC, que ha explicat les novetats normatives relacionades amb l’obligatorietat de les empreses de reportar informació no financera i Javier Oliveros que ha compartit el model que tenen per reportar sobre aquests aspectes a la Caixa d’Enginyers.

Durant el congrés, es va posar en evidència que en un moment d’extrema complexitat degut a globalització, regulacions creixents, canvis en la governança, disrupció tecnològica digital… augmenten les expectatives sobre els professionals relacionats amb la comptabilitat, ja sigui de l’entorn empresarial, professional o acadèmic.

Un dels reptes de la professió per als propers anys és assegurar una mirada ètica en la gestió de les organitzacions i en la verificació externa de la informació financera i no financera.