La urgència de la gestió ètica: 7 preguntes per al moment actual

Article publicat a Diario Responsable

20 de novembre de 2020

 

Quan parlem d’ètica de seguida ens traslladem a l’espectre de l’eteri, de les grans i profundes reflexions que ens porten als marcs filosòfics i que ens allunyen del nostre dia a dia. I aquesta concepció situa la disciplina fora de les prioritats i urgències de les organitzacions. Amb la que està caient – podem pensar – no estem per a grans reflexions.

Aquest és un greu error que pot comportar importants costos en el futur. Perquè la gestió comporta acció i en l’afegir-hi l’atribut d’ètica” enfoquem aquesta gestió des de la perspectiva de la integritat, la coherència, la cura dels nostres equips, la connexió amb l’entorn, la presa de decisions compartida i, en definitiva, l’aplicació dels valors en cadascuna de les nostres actuacions quotidianes.

Les organitzacions tenim responsabilitats, podem obviar-les o no, però les tenim. El que ens ofereix la gestió ètica és l’exercici de totes elles de manera conscient, organitzada i efectiva. Ens exigeix ​​una actitud crítica racional, inquieta, que busca sempre les millors respostes en connexió permanent amb les nostres arrels, amb la nostra radicalitat més humana.

Però per trobar respostes primer ens hem de fer preguntes i aquesta és una de les claus d’una gestió ètica. Perquè una organització ètica observa, pregunta, escolta i articula els processos i espais necessaris per trobar les respostes més adequades a cada situació, procurant sempre equilibrar la satisfacció de les diferents necessitats que estan en joc.

Tornem ara a el moment actual, aquest moment en què dèiem que la gestió ètica és més necessària que mai. I ho és perquè l’extrema incertesa i complexitat que ens envolta ens planteja constantment, a cada moment i de manera inesperada, incògnites que hem de resoldre. Podem resoldre-les des de la solució ràpida, “apagant focs”, sense mirar més enllà, o podem resoldre-les construint respostes coherents amb els nostres valors des del diàleg amb totes les parts implicades o afectades per cada decisió. Perquè l’ètica en la gestió ens porta al diàleg, a construir amb altres, incorporant totes les mirades en les nostres decisions.

La volatilitat, la incertesa, la complexitat, l’ambigüitat i la urgència que caracteritza la realitat actual ens ha obligat a sortir de les nostres rutines i a replantejar-lo tot: estratègies, polítiques, sistemes, procediments, prioritats. Correm el risc evident de precipitar-nos i focalitzar-nos exclusivament en el curt termini, desconnectant-nos de les bases que fonamenten la qualitat de les nostres relacions; bases a les què està bé atendre en situacions d’estabilitat i bonança, però que sobre tot és essencial assegurar en situacions de crisi.

Avui, algunes de les preguntes que com a organització no hem de deixar de fer-nos són, per exemple (i només com a exemple, perquè la realitat de cada organització és única):

  1. En la situació actual estem acompanyant i cuidant les persones i, especialment, a les que es troben més dificultats en la seva vida professional i personal? O ara no és moment per això? [lideratge]
  2. Estem reorientant les nostres prioritats i estratègies per adaptar-nos a el moment actual sense perdre el rumb? O la sensació d’urgència ens té tan atrapats que ja ens n’ocuparem més endavant? [priorització i actualització estratègica]
  3. Estem reservant a la nostra agenda espais de reflexió, integrant la mirada de totes les persones per mantenir el compromís compartit en el dia a dia? O hem aparcat el nostre propòsit fins que sortim de la crisi? [reflexió ètica]
  4. Provoquem una participació real i dialogada en la presa de decisions? O estem caient en el parany d’informar unidireccionalment i donar ordres, associada a la sensació d’urgència? [diàleg real i presa de decisions]
  5. Estem parant atenció a l’aplicació dels nostres codis ètics i de bon govern en el dia a dia? Vetllem per la vivència de les persones de l’organització respecte a la coherència amb els nostres valors? O considerem que ara no és el moment? [estrès ètic]
  6. Gestionem les relacions amb tots els nostres grups d’interès buscant la complicitat i la confiança? O la majoria han passat ara a un segon pla? [alteritat i confiança]
  7. Seguim apostant per la transformació social i la millora contínua? O en els temps que corren bastant fem amb assegurar la nostra supervivència econòmica? [impacte i transformació]

Darrere de cadascuna d’aquestes preguntes hi ha diferents alternatives que ens han de portar a l’acció i dependrà de la resposta que els hi donem que avancem de manera alineada i coherent cap al propòsit que ens hem marcat.

Perquè l’ètica és acció i l’acció s’impulsa amb eines concretes, amb recursos que ens permeten treballar en la resolució dels reptes que se’ns plantegen per seguir forjant el nostre caràcter col·lectiu, a través de totes i cadascuna de les actuacions que duem a terme. Eines i recursos per a capacitar les persones i desenvolupar el seu talent ètic, però també eines, recursos i espais organitzatius que abonen el terreny perquè les persones i els equips puguin aplicar-los.

En aquest camí, en aquesta voluntat de progrés i millora contínua, necessitarem un ancoratge que ens permeti resistir els embats que ens trobem cada dia. Aquest ancoratge són les arrels més humanes sobre les quals anem construint i enfortint la nostra organització, totes les nostres organitzacions.

Així que siguem radicals! No ens quedem atrapats en la superfície. Acollim la responsabilitat de seguir fent-nos preguntes, de parar-nos a pensar i no desconnectar de les nostres arrels. És des del fons des d’on s’aconsegueixen els canvis de veritat per transformar-nos i seguir avançant cap al nostre propòsit compartit, aferrats a l’essència que ens fa úniques.

No tenim excusa. Aprofitem l’oportunitat que ens brinda aquest ara tan incert i complex que ens ha tocat viure per fer un salt endavant cap a una societat més ètica i, per tant, més humana i sostenible.

José Antonio Lavado

Nekane Navarro Rodríguez

www.beethik.com

Llegir article a Diario Responsable aquí.