Empreses ètiques per a la nova realitat: diàleg online

Aques 18 de juny s’ha celebrat el diàleg online “Empreses ètiques per a la nova realitat” organitzat per beethik, co-resol i Fortuny Legal, amb la col·laboració de la Fundació Factor Humà y DIRSE i el suport tècnic de la UOC, per reflexionar sobre per què i com les empreses han d’integrar la perspectiva ètica en la seva gestió en la nova realitat.

 

Durant la sessió, s’ha volgut donar resposta, amb la participació de totes les persones assistents, a les següents preguntes:

 1. Podran sobreviure les empreses que no apostin per la gestió ètica en la nova realitat que ja tenim aquí?
 2. Hem d’accelerar la transformació ètica de les nostres organitzacions en aquest nou context?
 3. Quines eines tenim per fer-lo?

José Antonio Lavadobeethik –ha obert la sessió posant el focus en la importància d’integrar l’ètica en la presa de decisions i en la necessitat d’entrenar les competències necessàries per fer-ho.

A continuació, Anna Fornés – Fundació Factor Humà – ha parlat sobre la necessitat que la direcció de persones impulsi i sigui exemplar en els valors que configuren la cultura organitzativa. Estem cuidant realment a les persones? És una de les preguntes que ha llançat als participants.

Alberto Andreu – DIRSE – ha posat el focus sobre la necessitat que l’ètica impregni totes les dimensions de la cultura corporativa, així com sobre el paper del dirse en aquesta tasca. I per aconseguir aquesta cultura ètica, ha destacat la importància dels següents elements:

 • No tenir por de l’ètica.
 • La importància dels codis ètics, perquè marquen el més enllà de la llei.
 • Tenir una normativa interna que desenvolupi els codis.
 • Disposar d’una unitat gestora.
 • Incorporar l’ètica en la presa de decisions.
 • Integrar-la en els processos operatius de recursos humans.
 • Ser totalment transparents.
 • Tenir en compte la inclusió i la diversitat.

Per la seva banda, Miquel Fortuny – Fortuny Legal – ha reflexionat sobre la relació de l’ètica i el compliance, afirmant que “sense consciència ètica no pot haver-hi un compliance operatiu. Però per conscienciar cal liderar i aquí queda molt camí per recórrer. Ètica i compliance han d’avançar juntes per a garantir la coherència”.

Finalment, Josep Fígols – co-resol – ha centrat la seva intervenció en exposar com en la intersecció de la transformació ètica de veritat i de la transformació digital de veritat trobem el canal ètic: un instrument clau de cohesió interna i de relació amb els grups d’interès.

En el diàleg, conduït per Maria Teixidor – co-resol – s’ha donat resposta a les preguntes plantejades per les persones participants: més de 60 persones de diverses procedències i àmbits de responsabilitat.

Pots tornar a veure la sessió en el següent vídeo: