Jornada “L’ètica al servei de les organitzacions”, Suara Cooperativa

El dia 22 de gener es va celebrar la Jornada “L’ètica al servei de les organitzacions”, organitzada per Suara Cooperativa.

Suara va presentar el procés de treball que ha portat a terme els darrers mesos i en el qual, mitjançant una metodologia participativa que ha implicat a 25 persones de l’organització, ha configurat les eines bàsiques de la seva infraestructura ètica, sintetitzades en 3 documents: marc conceptual, definició del Comitè d’Ètica i definició dels Espais de Reflexió Ètica.

Durant la sessió, la Dra. Begoña Román, presidenta del Comitè d’Ètica de Serveis Socials de Catalunya, va compartir interessants reflexions sobre l’ètica de les organitzacions, destacant que “avui, els grans agents de canvi són les organitzacions i l’ètica ens ajuda a fer-ho millor, adaptant-nos contínuament als canvis socials”. Per això, ha compartit, “hem d’anar més enllà de l’ètica assistencial: hem de parlar d’ètica de les organitzacions”, ja que, “a més de crear moral, ens ajuda a ser al món amb consciència i a deliberar davant la complexitat. El coneixement ètic és saber deliberar sobre la situació concreta a la que s’enfronta una organització com a òrgan col·lectiu”.

A la jornada també s’han compartit les experiències de la Fundació Sant Pere Claver i la cooperativa Isom, en una taula rodona compartida amb Suara Cooperativa i en la qual s’ha conclòs que algunes de les eines bàsiques per incorporar l’ètica a les organitzacions són la formació, el lideratge i una codificació de l’ètica, tot des de la participació.

L’equip de beethik hem tingut l’honor i el plaer de col·laborar amb Suara Cooperativa en aquest procés de treball.

Més informació sobre la jornada al web de Suara Cooperativa.