Connexions beethik: entrevista a Joan Segarra

Joan SegarraPresident de La Confederació, l’organització empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya, director de la Sectorial d’Iniciativa Social de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i director de la Federació de Cooperatives d’Ensenyament de Catalunya.

1. Què et suggereix el concepte d’ètica de la responsabilitat radical?

M’agrada molt la proposta d’incorporar la paraula radical al concepte, pel caràcter trencador i innovador que aporta. I també l’exigència que implica.

Conceptualment, la paraula radical implica fonamental i total. El moment de canvi que al meu entendre estem vivint al conjunt de la societat, a les empreses i a les organitzacions socials, demana aquest tipus de propostes que apostin a fons pels compromisos.

2. Comparteix amb nosaltres tres trets diferencials de les organitzacions del tercer sector.

El Tercer Sector Social al nostre país ha definit al llarg dels anys un model propi que l’orienta cap al futur. I aquest model es fonamenta, entre altres, en tres trets claus: el sense afany de lucre i la reinversió dels excedents, les propostes de l’economia social com a base del model d’empresa i la governança i la gestió democràtica i participativa.

3. La Dra. Begoña Román diu que hem de passar de l’ètica en els nostres serveis a l’ètica de les nostres organitzacions. Com ho interpretes?

Ho entenc com un salt de nivell, en la línia d’incrementar el compromís que comentava abans. Potser les organitzacions hem fet molts esforços per treballar l’ètica als serveis que prestem, però cal anar més enllà. La coherència plena i l’enfortiment de la organització en aquest aspecte només arribarà amb el treball transversal i global.

4. En les organitzacions que treballen amb i per a les persones: Com ha de ser la governança? Qui decideix?

Actualment el model de governança encara varia i depèn, en part, de la fórmula jurídica de l’entitat. Però la base son les fórmules de governança democràtica en que les decisions i el poder es reparteixin. Servei i tenir cura de les persones amb la persona al centre. Aquesta visió ha de ser present en totes les dimensions, en totes les veus vinculades a la organització. Empresa democràtica; treballar com vivim, participant i decidint.

5. Creus que hi ha el perill que les organitzacions socials es quedin a la superfície a l’implementar eines de gestió ètica com a reacció als requeriments legals?

Pot passar. I la pressió de les normatives és molt gran. En tot els sectors, però especialment en el nostre en que gestionem informació i situacions molt sensibles. Però la gestió ètica va més enllà. Entenc que en totes les organitzacions. Però en les nostres, que treballen des d’un valors declarats com a base de l’acció, encara més. Dels valors declarats als valors practicats.

6. En tres paraules, què significa per a tu incorporar l’ètica en la presa de decisions?

Faré servir una expressió que vam construir fa un temps des del tercer sector per explicar-nos: “No és només el que fem, és el com ho fem“.