beethik i compliance es connecten per impulsar l’ètica en les empreses i organitzacions

beethik jornada cumplenEn les últimes setmanes beethik ha participat a la III Jornada Cumplen Catalunya i al Curs d’especialització en Compliance i Òrgans de Compliment, dirigit a joves advocats i organitzat per la Universitat Abat Oliva CEU a Barcelona.

El passat 18 d’octubre,beethik va participar a la III Jornada Cumplen Catalunya, Associació de Professionals de Compliment Normatiu d’àmbit estatal presidida per Carlos Alberto Saiz i que compta a Catalunya amb Miquel Fortuny com a delegat territorial. Tots dos, juntament amb Constantí Serrallonga, director general de Fira de Barcelona, ​​van obrir la jornada. Allà vam compartir amb més de 150 professionals del compliance i amb ponents d’empreses, institucions i organismes públics experiències d’èxit i reflexions sobre els reptes pendents en el complex i interessant panorama actual del compliment normatiu.

beethik jornada CumplenRepresentant a beethik, José Antonio Lavado va parlar de la necessitat de connectar els programes de compliance amb una aposta per assegurar que no només es respecten les lleis, sinó que es construeix una autèntica cultura ètica en les nostres empreses, organitzacions i institucions.

Però aquesta cultura no es construeix sola; cal gestionar-la i sovint, obsessionats pel curt termini i el benefici immediat, ens costa abordar els aspectes més intangibles i complexos de la nostra gestió com són “les nostres maneres de fer”, és a dir, allò que determina el nostre caràcter, la nostra cultura, el nostre ” ethos “, imprescindible per sobreviure i competir. La bona notícia és que ara disposem de recursos, espais i eines per gestionar la cultura i aconseguir que l’ètica sigui una de les nostres característiques essencials; que formi part del que pensem, sentim i fem com a organització.

Calidad Pascual (Joseba Arano), Suez Spain (Nerea Plaza), Danone (Francesc Casajona), Abertis (Anabel Casahuga), Allianz (Carlota Balet) i Grup Sorigué (Miriam Porres) són algunes de les empreses que van participar en aquesta jornada, en la qual també van intervenir experts de la CNMC (Carlos Balmisa), l’Oficina Antifrau de Catalunya (Lourdes Parramon) o la Fira de Barcelona (Fàtima Soro), així com de l’àmbit tecnològic, acadèmic i judicial.

Curs compliance Abat OlivaD’altra banda, també beethik ha participat aquesta passada setmana al Curs d’especialització en Compliance i Òrgans de Compliment, coordinat per Daniel Benítez i organitzat per la Universitat Abat Oliva CEU a Barcelona.

Ens enorgulleix i ens sembla especialment important que els futurs professionals de l’advocacia puguin disposar d’espais de reflexió i formació ètica. Amb ells vam poder compartir i dialogar sobre les aportacions de les principals tradicions ètiques i després, a través d’un cas pràctic, vam il·lustrar com podem aprofitar el millor de cadascuna d’elles per aplicar l’ètica a la presa de decisions i construir la millor alternativa en cada situació.

Ens encantarà veure com aquests espais de formació ètica s’estenen a altres especialitats de coneixement universitari i com s’amplia al sector educatiu en general. Estem convençuts que la construcció d’una societat més autèntica, humana i sostenible dependrà de la formació i de l’excel·lència ètica de les nostres generacions futures i de les competències ètiques que siguin capaços de desenvolupar. La nostra responsabilitat és facilitar-los els espais, els recursos i les eines per aconseguir-ho.