El tercer sector social aporta valor i aporta valors, però es viuen aquests valors en el dia a dia?

logo-congres- tercer sectorbeethik ha presentat el seu model per a les organitzacions [radicalment] responsables en el marc del VI Congrés del Tercer Sector Social celebrat els dies 21 i 22 de novembre a La Farga (L’Hospitalet).

L’espai del Social Speakers Corner va ser el lloc en el que Nekane Navarro, de l’equip de beethik, va presentar la iniciativa, destacant que, si bé les entitats del tercer sector tenen una missió que les dota de sentit i comparteixen uns valors al servei de les persones, el dia a dia les porta, a vegades, a no viure de manera conscient aquests valors en la seva activitat quotidiana.

beethik Congrés Tercer Sector“Hem de tornar a les nostres arrels, a la nostra essència per assolir el màxim nivell de coherència entre “el que diem” [els nostres valors], “el que fem” [el nostre comportament quotidià] i “el que sentim” [en les relacions amb els altres]” ha dit Navarro en el marc del Congrés.

Per això, hem de gestionar la nostra cultura, integrant les aportacions de les diferents tradicions ètiques, en totes les seves dimensions: els processos, els resultats, l’entorn, les persones i la presa de decisions.

El model proposat per beethik i que ha estat presentat al congrés facilita la integració de l’ètica en la cultura de les organitzacions i en la gestió conscient de totes les seves responsabilitats, a nivell intern i extern, de manera integral en el dia a dia, donant resposta a les preguntes clau que ens hem de fer:

  • Qui som i per a què som aquí?
  • Quines capacitats tenim i quin valor aportem?
  • Com prenem decisions?

I per donar resposta a aquestes preguntes i assegurar que l’ètica forma part del nostre dia a dia hem d’implementar eines concretes, com, per exemple: l’anàlisi del nivell de coherència percebuda entre els valors organitzatius i la seva vivència en el dia a dia o l’aplicació d’un mètode de deliberació que incorpori la ètica per integrar l’ètica a la presa de decisions.

beethik estem convençuts, i així ho hem compartit, que les organitzacions han de tornar a la seva radicalitat, a les seves arrels, per ser més autèntiques i felices:

  • Volem que l’ètica i la responsabilitat formin part de manera conscient i transversal de totes les esferes de les organitzacions i la societat.
  • Volem practicar a les organitzacions valors, emocions, actituds i maneres de fer que generin, des del diàleg sense exclusions, un impacte positiu en el benestar i la felicitat de les persones.
  • Volem viure i conviure de manera coherent amb les nostres arrels més socials i humanes, tornant a la nostra pròpia essència per crear un món més ètic i responsable.

“Només així – ha conclòs la presentació – podrem construir una societat més autèntica, humana i sostenible”.