Fundadora i directora d’Ágora
Entrevista realitzada i publicada de manera simultània amb la de diferents representants dels principals mitjans especialitzats en gestió ètica i responsabilitat social.
1. Comencem amb un breu recorregut històric. Quan van néixer els vostres mitjans de comunicació no era habitual centrar l’especialització en la gestió responsable o la sostenibilitat. Quin creus que ha estat el rol dels mitjans en el seu impuls? Què hauria estat diferent si no haguéssiu existit?
La Responsabilitat Social i la sostenibilitat s’haurien desenvolupat i agafat impuls encara que no haguéssim existit però evidentment el paper dels mitjans de comunicació i la seva aliança és fonamental per promoure la sensibilització, la consciència ciutadana, empresarial i de tots els actors en la gestió responsable.
2. I en l’actualitat, quins són els principals reptes als quals us enfronteu?
A AGORA, evidentment volem seguir creixent de forma responsable, oferint continguts que aportin a la construcció d’un món més responsable. En el nostre àmbit, això implica adoptar un paper crític que sàpiga fer arribar al lector les notícies i els fets els més nets possibles d’influències i de greenwashing.
3. Per acabar aquest recorregut, dibuixem el futur. Com imagines el paper dels mitjans especialitzats en 2030?
Des d’AGORA creiem que el paper dels mitjans ha d’avançar cap a un major compromís amb els seus lectors en tots els sentits, i això passa per un major engagement, per major rendició de comptes i sobretot per un paper més crític amb la realitat que transmetem.
4. Aquest paper de futur només tindrà sentit des de la connexió amb les organitzacions per avançar cap a models més humans i sostenibles. Què els demanaries a les organitzacions (empresarials, socials, culturals …) per enfortir aquesta connexió? I què els hi ofereixes?
Els reptes futurs als que ens enfrontem són múltiples i transversals i no tindran solució sense idees i aportacions complexes, que procedeixin de totes les organitzacions. El nostre paper ha de ser transmetre al lector la complexitat del món actual, no raonaments plans i simples, i sobretot, fer arribar a les organitzacions de tot tipus que la seva missió passa precisament per aquestes aliances per a un futur i una societat millor. Si aconseguim transmetre i imbuir unes quantes dosis de compromís i ètica, a ÀGORA haurem complert la nostra missió.
5. Si ens centrem ara en el mitjà que tu representes, quin és el vostre propòsit? On esteu posant el focus?
A AGORA sempre hem posat el focus en múltiples dimensions de l’RSC i la sostenibilitat: Drets humans, gestió de l’RSC, activisme, medi ambient, ètica… Aquests temes seguiran marcant la nostra agenda perquè no es pot entendre el món sense establir connexions entre ells. La realitat és cada vegada més complexa i el repte és fer-lo arribar de forma objectiva i comprensiva a al lector.
6. Per què necessitem mitjans especialitzats? Què passa amb els mitjans generalistes?
Crec que som complementaris, com en un currículum educatiu ho serien les assignatures troncals i les especialitats. És més, crec que hem de treballar conjuntament i sempre hi haurà espai per a mitjans més especialitzats.
7. Com a conclusió què diries que suposa per a un mitjà actuar de manera ètica i [radicalment] responsable? I què no ho és? Ho pots il·lustrar amb un exemple?
A AGORA no concebem el nostre paper sense el rigor de la transmissió de coneixement i el compromís de no difondre iniciatives que facin olor a greenwashing i a falta d’ètica i Responsabilitat Social. No estem per guanyar diners donant publicitat a qualsevol, sinó a entitats que es comportin èticament o que treballin per a això.