Fundador, periodista, president editor de Corresponsables i president de la Fundación Corresponsables
Entrevista realitzada i publicada de manera simultània amb la de diferents representants dels principals mitjans especialitzats en gestió ètica i responsabilitat social.
1. Comencem amb un breu recorregut històric. Quan van néixer els vostres mitjans de comunicació no era habitual centrar l’especialització en la gestió responsable o la sostenibilitat. Quin creus que ha estat el rol dels mitjans en el seu impuls? Què hauria estat diferent si no haguéssiu existit?
És cert, Corresponsables va ser el primer mitjà especialitzat en veure la llum, just farà ara a l’octubre, quinze anys. Què ràpid passa el temps … Va ser una decisió molt arriscada a nivell personal, ja que vaig deixar la feina estable com a redactor en cap en una editorial per impulsar Corresponsables, però estava convençut de la necessitat de donar difusió a tots els projectes i bones pràctiques que s’estaven duent a terme des del sector empresarial, el tercer sector i l’Administració Pública. Està clar que l’esforç ha valgut la pena i que des de Corresponsables hem contribuït moltíssim a l’impuls i promoció de la Responsabilitat Social i la Sostenibilitat, tant a Espanya com a Amèrica Llatina.
Com ens deien els nostres aliats en les presentacions de l’Anuari Corresponsables, on només en l’última jornada vam comptar amb més de 1.000 assistents, “si no existís Corresponsables s’hauria d’inventar”, ja que no només donem veu a tots els grups d’interès sinó que també som els primers a integrar els ODS, l’Agenda 2030 i les bones pràctiques al nostre model de gestió.
2. I en l’actualitat, quins són els principals reptes als quals us enfronteu?
Especialment el de continuar compatibilitzant la necessària rendibilitat econòmica amb una gestió responsable i sostenible. Som una pime i una fundació amb molta plantilla. Comptem amb un excel·lent equip composat per una vintena de professionals de la comunicació, i això és el més difícil de mantenir. No és cap secret que la majoria dels mitjans especialitzats no tenen gaire personal. Principalment, com avançava abans, perquè no ens hem limitat a informar i divulgar aquesta cultura a banda i banda de l’oceà, sinó que hem intentat predicar sempre amb l’exemple, aconseguint certificacions com l’SGE21, l’EFR o la BCorp. A més, hem publicat el nostre Informe de Sostenibilitat amb nivell Advanced segons el Pacte Mundial, una cosa que lamentablement segueix sent una excepció en el nostre sector. Creiem que la coherència entre el que es diu i el que es fa és clau per aconseguir la credibilitat de la qual gaudeix Corresponsables, i que els mitjans hem de donar exemple. Sense oblidar, és clar, que l’RSE suposa sempre una millora contínua i que, per tant, mai s’arribarà a la meta.
3. Per acabar aquest recorregut, dibuixem el futur. Com imagines el paper dels mitjans especialitzats en 2030?
L’ideal seria que deixéssim d’existir ja que això voldria dir que la cultura de l’RSE, de la Sostenibilitat i de l’Agenda 2030 ja estaria 100% integrada en el món. Però molt em temo que això no passarà i que, a l’igual que succeeix amb la imprescindible funció i paper dels i les dirse o els i les dircom, haurem de seguir empenyent i tirant del carro durant molt més temps.
4. Aquest paper de futur només tindrà sentit des de la connexió amb les organitzacions per avançar cap a models més humans i sostenibles. Què els demanaries a les organitzacions (empresarials, socials, culturals …) per enfortir aquesta connexió? I què els hi ofereixes?
Sens dubte les aliances són clau, com remarca l’ODS 17. Els demanaria que deixin de banda els seus interessos particulars i de vegades partidistes, i busquin el bé comú a través de les aliances. Nosaltres sempre ens hem obert a generar aquests compromisos, fins i tot amb els nostres competidors amb els que, de fet, tenim moltes aliances establertes. És clar que cal potenciar encara molt més el win win entre tots, ser menys egoistes i pensar en generar valor compartit per tots els grups d’interès i especialment per als més desfavorits, els que tenen menys recursos per comunicar i d’aquí els Premis Corresponsables i el treball de la nostra fundació, amb més de 850 candidatures en aquesta última edició. Aviat se sabran els candidats a la Gala que aquest any, és clar, haurà de ser virtual …
5. Si ens centrem ara en el mitjà que tu representes, quin és el vostre propòsit? On esteu posant el focus?
La missió de Corresponsables des del seu naixement el 2005 és posar en valor les activitats responsables i sostenibles de tot tipus d’organitzacions per construir un món millor des del periodisme i la comunicació responsable. En el nostre cas ho portem a terme des dels nostres mitjans de comunicació, des de la Fundació i des d’ObservaRSE, aconseguint arribar d’aquesta manera a tot tipus d’organitzacions de totes les mides i sectors.
Assolir el nostre propòsit no sempre ha estat un camí de roses i és important remarcar que l’hem aconseguit gràcies al gran esforç realitzat pel nostre equip. Això fa que puguem seguir amb l’Anuari, amb la revista, amb la web i les xarxes socials on, segons diversos rànquings com SustMeme, som des de fa molt temps l’organització més influent de parla hispana en RSE a tot el món. Una cosa que ens omple d’orgull però que també comporta una gran responsabilitat. Ara estem posant un especial focus en els webinars. En els deu primers ja hem aconseguit reunir a més de 2.500 assistents de 32 països, em sembla increïble i meravellós que hi hagi tant interès i seguiment.
6. Per què necessitem mitjans especialitzats? Què passa amb els mitjans generalistes?
No m’agrada generalitzar, ja que amb els mitjans passa com amb les empreses, que hi ha de tot i de tots els colors, mides i sectors, també en els especialitzats. Però si ens referim als mitjans de masses, els que més es coneixen perquè són televisions o la premsa diària, està clar que aquests lamentablement encara no estan apostant, excepte alguna excepció, per tots aquests temes i quan ho fan sol ser en especials comercials . Tant de bo que s’adonin de la importància de l’RSC i la sostenibilitat i l’introdueixin realment en la seva agenda. Tots hi sortiríem guanyant.
7. Com a conclusió què diries que suposa per a un mitjà actuar de manera ètica i [radicalment] responsable? I què no ho és? Ho pots il·lustrar amb un exemple?
Com he comentat abans, darrere de la majoria de mitjans de comunicació hi ha una empresa i aquesta ha de gestionar-se com qualsevol altra: amb criteris responsables i sostenibles en tots els seus processos, procediments, operacions i en el seu diàleg amb els grups d’interès amb els quals interactua. Tots els mitjans hem de ser coresponsables i, per tant, aplicar l’RSE a la nostra gestió, en cas contrari no podem ser creïbles ni fiables. També és important tenir en compte que fem servir un material molt sensible com és la informació, un dret constitucional, per la qual cosa és fonamental que donem veu a tots els grups d’interès. En el cas dels mitjans especialitzats, com en la majoria de generalistes que són privats, vivim i depenem dels ingressos de publicitat i patrocinis, especialment de les grans empreses, que alhora són fonts informatives, per la qual cosa cal ser honestos i molt ètics en tots els sentits.
Els mitjans hem de ser agents de canvi i influir en totes les esferes. Un exemple d’aquests últims dies ha estat la important reunió convocada per la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, al costat de Maravillas Espín, per impulsar l’RSE, en què Corresponsables va ser l’únic mitjà convidat a participar-hi. És fonamental ser conscients de l’oportunitat que suposa poder assistir a aquestes reunions, així com ser membres de diferents jurats o participar en centenars d’esdeveniments cada any. Hem de tenir clar quin és el nostre paper i la nostra obligació. Poder ser part activa del canvi necessari per construir un món millor és una cosa que ens fa sentir molt orgullosos i ens marca el camí a seguir. Sens dubte tots som corresponsables.