Connexions beethik: entrevista a Jaume Sellarès

Metge de família, director de l’EAP Sardenya i vicepresident del Col·legi de Metges de Barcelona.

1. Què et suggereix el concepte d’ètica de la responsabilitat radical, especialment en el context d’excepcionalitat en el que ens trobem

No en soc expert, però la idea és molt interessant: com gestionar empreses de coneixement des dels valors i amb una mirada envers les persones, l’entorn i la sostenibilitat.

Situacions excepcionals com les que estem vivint aquests dies ens posen a prova i ajuden a valorar allò que realment és important.


2. Aquests dies és habitual trobar declaracions que feu des del Col·legi de Metges i altres instàncies sanitàries, demanant corresponsabilitat i consciència a tota la ciutadania per poder superar la greu emergència provocada pel COVID-19. Què els hi diries a les persones que encara no estan respectant les mesures de contenció?

Que cal explicar més i millor el sentit de les accions que cal fer. Més que renyar als que no respecten les mesures, cal fer un esforç de pedagogia, apel·lar a la solidaritat i a la necessitat de compartir amb la resta el convenciment que tots els esforços, per petits que siguin, ajuden a superar les crisis.


3. Les situacions d’emergència com la que ens trobem són “moments de la veritat” en l’exercici dels lideratges i cal posar la màxima cura en la seva vessant ètica per prendre les millors decisions en cada moment. Quines serien les claus ètiques essencials per fer-ho bé?

La veritat, la transparència i el compromís sincer dels que tenen responsabilitats són en, aquests moments difícils, necessàries per generar confiança. Sense confiança no es pot construir res, la confiança genera solidaritat, empatia i capacitat de sacrifici, que en aquest moment també ho necessitem. Però èticament el primer que hauríem d’esperar dels responsables, en qualsevol àmbit, és que ells i la seva actuació siguin exemple per a la resta.


4. Si poguéssim pensar en els valors que haurien de portar en l’ADN les futures generacions per poder fer front a les situacions que ens trobarem en el futur, quins serien?

Un gran mestre em va ensenyar que per ser un bon metge cal estudiar molt, però per damunt de tot cal ser bona persona i això val per la meva professió i també per anar per la vida. Amb els anys he descobert que aquesta manera de ser es destil·la en els valors del professionalisme, l’empatia, la solidaritat, l’honestedat, la compassió, l’altruisme, la confiança, el manteniment de la competència professional, en definitiva, ser excel·lents en la nostra feina.


5. L’EAP Sardenya (Equip d’Atenció Primària de salut), entitat que dirigeixes, heu fet sempre una aposta clara, convençuda i capdavantera per integrar l’ètica en la vostra gestió. Per què és necessària aquesta mirada ètica en les organitzacions del vostre sector?

Els professionals ja tenim un Codi Deontològic que és una auto-exigència justament per protegir i donar garanties als ciutadans i a la societat. A canvi rebem el reconeixement i sobre tot la capacitat d’autorganitzar-nos, però també cal un Codi de Bon Govern per les entitats i en especial per aquelles com la nostra que som servei públic i que rebem finançament dels impostos dels ciutadans.

Per tal de retre comptes, volem ser transparents, i és per això que ens hem dotat d’un Codi de Bon Govern que auditem cada any i estem avançant en l’estratègia de l’economia del be comú.


6. Per últim, en tres paraules, què significa per a tu incorporar l’ètica en la presa de decisions?

Prendre decisions no és un exercici fàcil, per això calen algunes regles simples i alhora molt efectives. Si he de triar tres, diria: aprendre, escoltar a tothom i rodejar-se de les millors persones.