Connexions beethik: entrevista a Oriol Amat

Oriol AmatDegà de la UPF Barcelona School of Management i catedràtic d’economia financera i comptabilitat de la Universitat Pompeu Fabra.

Membre de la junta del Col·legi d’Economistes de Catalunya i de l’Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció (ACCID).

 

 

 

1. Què et suggereix el concepte d’ètica de la responsabilitat radical?

Em suggereix la necessitat de passar un filtre a totes les decisions que prenem, per tal de comprovar que a més de no vulnerar la legislació vigent, es tracta de decisions que contribueixen a enfortir el bé comú.


2. Vas escriure un llibre sobre “Empreses que menteixen”, descrivint les tàctiques que apliquen per maquillar els comptes i donant pautes per detectar-lo. El teixit empresarial entén que aquesta és una dimensió clau en la gestió responsable de les organitzacions?

Cada dia hi ha més consciència de que les empreses tenen una responsabilitat social que promou que a més de generar recursos i riquesa per a accionistes i treballadors, cal generar riquesa social i mediambiental. Això fa imprescindible informar bé a totes les parts interessades i la informació comptable és una part clau de la informació de les empreses.


3. Estem davant un entorn canviant, en el que la incertesa – social i econòmica – marca la vida de les persones i les organitzacions. Quines són els principals reptes que ens presenta aquest entorn? Com s’han de preparar les organitzacions per fer-lis front?

Davant dels canvis disruptius que afecten a la majoria de sectors de l’economia, algunes de les receptes que funcionen millor són la flexibilitat, la curiositat, la capacitat de seguir aprenent dia a dia, conèixer d’aprop el que fan els millors països i les millors organitzacions i invertir en innovació.


4. Fa unes setmanes comparties en una publicació la següent afirmació: “Un comportament poc ètic pot arruïnar l’empresa i la pròpia carrera professional. El millor negoci és ser honrat”. Quins poden ser els principals riscos ètics a una empresa i com podem gestionar-los?

Actuar de manera poc ètica vol dir que l’actuació no ajuda al bé comú, sinó tot el contrari, el perjudica. Quant aquests comportaments són percebuts pels clients poden fer perdre vendes (i per tant, beneficis), si es tracta de comportaments que son il·legals quan són descoberts per les autoritats poden generar sancions i altres condemnes que poden perjudicar molt l’empresa.


5. També has reflexionat sobre lideratge ètic, afirmant que “d’un líder ens hem de preguntar quina ha estat la seva contribució a un món millor i què ha fet perquè les persones aprenguin, creixin i visquin una vida amb més sentit”. Quines són les competències que creus ha de desenvolupar un líder per poder realitzar aquest propòsit?

Essencialment, vol dir pensar més en els demés que en un mateix. Per això, per una banda, hi ha temes d’actitud (voler millorar la vida de les persones, voler millorar el país…) i també aptituds (saber escoltar, empatia per entendre l’altre…).


6. Quin està sent el paper de la universitat en la formació ètica dels professionals del futur? Què es podria fer millor?

Ja fa anys que l’ètica està ben present en els programes d’estudi. Per una banda, amb assignatures dedicades principalment a aquesta temàtica. Més recentment, introduint el component ètic en qualsevol assignatura. Per exemple, en matèries de finances ja s’està treballant les finances ètiques; i en matèries de marketing també s’està dedicant un temps a identificar la dimensió ètica de la publicitat. A la UPF Barcelona School of Management els professors reben formació (i materials docents) per a introduir la dimensió ètica en qualsevol assignatura i tots els estudiants (de qualsevol màster o postgrau) fan una assignatura comuna sobre responsabilitat social i ètica.


7. Què significa per a tu incorporar l’ètica en la presa de decisions?

A l’igual que els elements econòmics han de tindre’s en compte a l’avaluar una decisió, cal incorporar també la dimensió ètica per assegurar que el que es fa contribueix a fer el bé; i que no es fan coses que afavoreixen al que creiem que està mal fet. Això vol dir haver reflexionat prèviament sobre el que es considera que està bé i el que no.