Fundador & Editor d’Ethic
Entrevista realitzada i publicada de manera simultània amb la de diferents representants dels principals mitjans especialitzats en gestió ètica i responsabilitat social.
1. Comencem amb un breu recorregut històric. Quan van néixer els vostres mitjans de comunicació no era habitual centrar l’especialització en la gestió responsable o la sostenibilitat. Quin creus que ha estat el rol dels mitjans en el seu impuls? Què hauria estat diferent si no haguéssiu existit?
Des d’Ethic ens hem esforçat a crear un ecosistema de coneixement per al canvi a través d’una aposta per la qualitat editorial i per la pluralitat. Entre les nostres obsessions sempre ha estat que el debat al voltant dels reptes socials i mediambientals transcendeixi el territori del públic expert per arribar a un públic més ampli. Per a això, has de treballar en una doble direcció: satisfer el coneixement d’aquest públic expert i ser capaç d’atreure a una audiència més àmplia amb enfocaments més flexibles i oberts.
2. I en l’actualitat, quins són els principals reptes als quals us enfronteu?
Des de la perspectiva editorial, el nostre primer repte sempre és millorar la qualitat perquè, és clar, sempre hi ha espais de millora. També volem millorar les dades d’audiència en digital, que són bones, però tenim clar que hi ha un gran potencial de creixement.
3. Per acabar aquest recorregut, dibuixem el futur. Com imagines el paper dels mitjans especialitzats en 2030?
Per a aquesta data crec que els mitjans generalistes hauran incorporat a la seva agenda setting els temes connectats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, que ja han començat a permeabilitzar, de manera que el nostre treball editorial s’haurà de diferenciar més pels enfocaments i per la qualitat que per la selecció de continguts.
4. Aquest paper de futur només tindrà sentit des de la connexió amb les organitzacions per avançar cap a models més humans i sostenibles. Què els demanaries a les organitzacions (empresarials, socials, culturals …) per enfortir aquesta connexió? I què els hi ofereixes?
L’ideal és que cadascú s’esforci a fer bé la seva feina. En realitat, des d’Ethic no ens plantegem oferir res en particular a cap organització, més enllà dels disponibles a tota la societat: continguts de qualitat connectats amb les grans tendències globals.
5. Si ens centrem ara en el mitjà que tu representes, quin és el vostre propòsit? On esteu posant el focus?
Analitzar les tendències globals i reunir la màxima intel·ligència col·lectiva possible. Ethic neix amb la vocació de ser un ecosistema de coneixement que pot afavorir certs canvis. Però això no vol dir que siguem “activistes”. Som un projecte editorial que aposta per la qualitat i la pluralitat. “Activistes” són, per exemple, els senyors que es pugen a un vaixell durant mesos i es juguen el tipus per rescatar persones en meitat dels oceans.
6. Per què necessitem mitjans especialitzats? Què passa amb els mitjans generalistes?
Possiblement, per profunditzar més en certs temes.
7. Com a conclusió què diries que suposa per a un mitjà actuar de manera ètica i [radicalment] responsable? I què no ho és? Ho pots il·lustrar amb un exemple?
De cap manera podria conviure amb això que anomenen el “síndrome de l’impostor”, així que us diré que ni a nivell personal, com a Pablo, ni a nivell editorial, des d’Ethic, crec que estiguem preparats per pregonar què és «actuar de manera ètica i [radicalment] responsable». Ens limitem a tractar de fer bé la nostra feina. I, bé, tenim cura les condicions laborals i el clima de treball, imprimim la revista en un centre especial per a persones amb discapacitat, per descomptat, tenim el segell FSC, tenim una política de transparència editorial basada en els estàndards de The Trust Project … Però crec que és el normal per a una empresa jove com la nostra.