Entrevista publicada per Diario Responsable
Diario Responsable publica una entrevista realitzada a Nekane Navarro i José Antonio Lavado, socis de beethik.
Aquí podeu veure el vídeo de l’entrevista:
“El que volem és treballar amb organitzacions que apostin per la seva veritat, i l’anomenem radical perquè parlem de recuperar les arrels, l’essència i des d’aquí construir la gestió integral de la seva responsabilitat integrant en ella l’ètica”, explica Nekane. “I això ho fem amb tot tipus d’organitzacions, tant administració pública, cooperatives, empreses … Al final, realment estem parlant dels comportaments essencials que hem de desenvolupar com a persones en el món de qualsevol organització”, afegeix José Antonio.
I ara toca. “Els que portem molt de temps en aquests combats de vegades hem ofert iniciatives i eines quan potser no havia arribat el moment. Ara estem convençuts que sí i així ens ho estan demostrant totes les persones amb les que estem contactant. Per exemple, en algunes administracions públiques s’estan posant en marxa codis de conducta que afecten a alts càrrecs “, explica Lavado. La pregunta és, a partir de l’aprovació d’aquests codis, què fem? Perquè no es tracta que es quedin oblidats en un calaix “sinó que s’apliquin en el dia a dia, i aquí és on crec que nosaltres estem aportant valor”.
Quant a desenvolupar una cultura ètica, “tota organització la té, el que cal fer és gestionar-la”, diu Nekane, que defineix la infraestructura ètica “com un conjunt d’eines, polítiques, espais, processos, qualsevol cosa que ajudi a la empresa a integrar l’ètica en la seva cultura “. I Lavado aclareix que “la base de la nostra proposta és que oferim un treball que identifica les cinc grans tradicions ètiques que encaixin en aquest model de cultura”.
Per aconseguir-ho, perquè de veritat sigui present en la presa de decisions, en beethik han dissenyat un model de deliberació que el primer que busca és aclarir si pot generar-se un conflicte ètic. Ara bé, el problema és que no sempre les organitzacions són conscients en cada moment si hi ha possibilitat de conflicte. Prova d’això és que “en la majoria de les ocasions, els comitès d’ètica es queixen que no els arriben dilemes, propostes, comentaris …” explica José Antonio. Suposem que hi ha consciència que hi ha aquest conflicte, com reaccionar? Al que Lavado respon: “el que tots fem és elaborar arguments per defensar la solució que hem trobat, sense fer cas als altres, i aquí és on entra el nostre mètode de deliberació, que fa que la gent se sorprengui de com ha estat capaç de canviar la seva forma de pensar i permetre que altres persones participin en el procés”.
Amb qui et relaciones i com ho fas és part fonamental d’aquesta cultura ètica: “construir relacions de confiança és bàsic en el concepte de gestió ètica i fer-ho de forma dialogada, o si no, mai podrem parlar de responsabilitat radical”, opina Nekane. Per a això, primer cal identificar els valors i després triar entre les diferents decisions possibles la que millor respongui als mateixos. Cal arribar sempre a una decisió consensuada, “i això et dóna un poder increïble, té un gran potencial en la teva relació amb tots els teus grups d’interès”, subratlla José Antonio. El potencial ve donat perquè s’actua des d’una les bases de la cultura ètica.
En definitiva, responsabilitat, o ètica, vol dir que has de parar-te a pensar.
Font: Diario Responsable